Sunday, 4 May 2014

Tandas Berkubah Menyerupai MasjidSekali pandang nampak seperti Masjid atau setidak-tidaknya surau tempat Umat Islam beribadat. Dengan rekaan kubah dan bentuk binaan seperti tempat Ibadat orang-orang Islam ini sebenarnya sebuah tandas! Binaan yang amat biadap dan kurang ajar ini terletak di Malaysia, lebih khusus lagi terletak di negeri Johor. Tandas biadap ini berada di dalam pusat peranginan Lotus Desaru Beach Resort, Desaru, Johor.


Mengapakah pihak berkuasa tempatan tidak prihatin sewaktu pembinaannya atau adakah pemilik pusat peranginan membina tandas ini tanpa mendapat kelulusan ohak majlis tempatan. Pihak berkuasa tempatan dan negeri wajib mengambil tindakan tegas terhadap pemilik resort untuk merobohkan bentuk binaan yang nenyerupai Masjid ini. Kita tidak mahu usaha halus pihk-pihak tertentu hendak menghina Islam berleluasa.


Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2014/05/tandas-berkubah-yang-menyerupai-masjid.html#Fzr92zpbBLsDrSwo.99

3 comments:

  1. Assalam tuan, sy ingin komen sedikit berkaitan post tuan ini. sesungguhnya, elemen kubah itu tidak melambangkan sesebuah masjid. asal usul kubah ini digunakan dalam budaya barat. dan jenis kubah yg ditunjukkan dlm imej itu, boleh sy katakan jelas dipaparkan dalam senibina masyarakat lama di rusia. kemudian diadaptasi menjadi satu element bangunan2 di dunia termasuk rumah2 ibadah. bukan bermaksud, masjid perlu ada kubah, dan kubah itu masjid. wasalam.

    ReplyDelete
  2. Typical permikiran org malaysia.asal kubah j utk masjid.gereja n kuil ade kubah xde pulak ko nk bising.islamic architecture tu vernacular.tu la masalah imej masjid kt malaysia ni smua nk nk ade kubah ikut asia barat.ntah ape2.

    ReplyDelete
  3. lain kli nk post wat research dlu. jgn ikot sedap.nnti nmpk kurang bijak..asal kubah je masjid n milik islam?dangkal~

    ReplyDelete